eerbetoon bevrijding 's-Hertogenbosch

08/04/2019

Eerbetoon

Een memorabele reis gemaakt met de collega’s van de gemeenteraad ‘s-Hertogenbosch naar Wales: het land van onze bevrijders die in oktober 1944 ‘s-Hertogenbosch na een dagenlang gevecht hebben bevrijd. 

144 Mannen vd 53e Welsh Division lieten daarbij het leven, heel bijzonder om dit eerbetoon aan deze Division & de gesneuvelden (144 bevrijders maar ook 118 Bossche burgers) te mogen maken.

Gesprekken met onze ‘Liberators’ Peter Davies (96) en Tony Pengelly (93) waren voor mij de hoogtepunten, naast de respectvolle herdenkingsbijeenkomst bij de ‘s-Hertogenbosch stone in Pontypridd. 
Peter vertelde oa over een gevecht met tanks waarbij hij in één er van zat, en een Bosch gezin met jonge kinderen wat door zijn collega in een voorliggende tank werd afgeschermd v het gevecht om in veiligheid te komen... van dat soort verhalen word je wel even stil.

De reis vormde een eerbetoon aan onze bevrijders. Wales was prachtig en ik ben een nieuwe promotor van deze regio geworden. Graag kom ik er weer eens terug, met in gedachten die mannen die hun mooie land nooit meer mochten terug zien.

Eén x per raadsperiode maakt de Bossche gemeenteraad een meerdaagse reis. Goed om elkaar eens uitgebreid buiten raadszaal en vergadering mee te maken.
Om dit samen mee te maken en héél veel uren samen in de bus te zitten smeed absoluut een band. Wat het besturen van onze gemeente ‘s-Hertogenbosch weer een klein handje helpt, elkaar beter kennen helpt elkaar te begrijpen en met respect naar elkaar de gemeente samen te besturen.