blog februari 2019 glasvezel

19/01/2019

Glasvezel

Hoe blij kan je zijn met een paar leidingen die uit de berm voor je huis omhoog steken! Nog nergens mee verbonden maar wel een tastbare voorbode van vooruitgang die er aan gaat komen… paarse leidingen die worden aangelegd waarmee GLASVEZEL zijn entree maakt in ons dorp Vinkel!

Hoe spannend was het vorig jaar nog, toen het er naar uit zag dat we de boot gingen missen: in Vinkel-Nuland-Geffen moest tenminste 40% van het aantal huishoudens zich aanmelden, anders ging het feest niet door en zou E-fiber het project niet opstarten. De ‘aanmeldgraad’ in Vinkel was het hoogste, mede omdat er veel buitengebied is = veelal beperkte (of ronduit slechte) internetverbinding. Maar met name in Geffen bleven de aanmeldingen steken.

Een buurvrouw van mij was ook groot voorstander van glasvezel en onder de koffie bespraken we of er niet meer actie ondernomen kon worden. Hup, een belletje naar Linda van PC Rolin – de trekker van glasvezel in ons dorp, samen met concullega Zicht ICT – en natuurlijk wou Linda wel naar een overleg komen.
Hoe mijn buurvrouw het ook al weer voor elkaar kreeg weet ik zo niet meer, maar dat er uiteindelijk dik 15 man bij mij aan de keukentafel zaten om eea door te nemen was een feit. Dorpsraad Vinkel én Nuland, buren, internetbedrijf PC Rolin én Zicht ICT en zelfs Trined (één van de twee aanbieders van glasvezel-abonnementen).
Het overleg was zeer onderhoudend, iedereen brainstormde mee over hoe we zoveel mensen konden bereiken om die 40% maar te halen. Uiteindelijk leverde het ook een club mensen op die in Vinkel, Nuland én in Geffen bij een supermarkt gingen staan flyeren. Om maar uit te leggen hoe belangrijk voor de toekomst glasvezel is: goed internet voor de jeugd (huiswerk), de werkenden mens (thuiswerken) maar bijvoorbeeld ook in de toekomst voor (thuis)zorg op afstand.

Het heeft er lang naar uitgezien dat de inspanningen van alle glasvezel-enthousiastelingen niet het gewenste resultaat leverde… maar uiteindelijk kwam dan toch het verlossende woord. Glasvezel wordt in 2019 uitgerold over Vinkel, Nuland en Geffen. Fijn, want thuiswerken lukte wel grotendeels maar het versturen van zware bestanden kon wel úren (!) duren. En als ZZP’er werk ik graag thuis, naast een goede verbinding met internet als raadslid even zo belangrijk is om je goed te kunnen voorbereiden.

Wat als raadslid wel frustrerend was is dat een gemeenteraad digitale bereikbaarheid wel hoog in het vaandel kan hebben staan, maar een concrete bijdrage daar aan leveren vanuit politiek is er eigenlijk niet of nauwelijks bij. Het was aan de inwoners van de dorpen en twee ICT bedrijven, in combinatie met de commerciële bedrijven achter glasvezel, dat het project nu doorgaat. Dat dit gelukt is geeft veel voldoening, maar ook te denken hoe wij vanuit de politiek met (digitale) bereikbaarheid van onze inwoners omgaan. Ik hou een vinger aan de (digitale) pols…