18/09/2018

Hoedjesdag

Hoedjesdag in Den Haag: ik was er bij! Alleen niet in de Ridderzaal maar bij een bijeenkomst van communcatiebureau Tappan, gevestigd aan de Lange Vijverberg in Den Haag dus mét uitzicht op Het Torentje van Mark Rutte. Mooi om op deze feestelijke dag in Den Haag rond te lopen, een dag dat er eens extra wordt stilgestaan bij onze democratie.

Inclusief Troonrede van Willem-Alexander, die wij live op de bijeenkomst volgden waarna Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmusuniversiteit, een reflectie op het verhaal van dat koning hield. Het viel Rotmans tegen hoe weinig er over duurzaamheid en klimaatmaatregelen was gesproken in de troonrede. In de troonrede weinig aanknopingspunten volgens Rotmans hoe wij als land met de transitie op klimaat,
maar op meer zaken in de maatschappij, omgaan.

Een tweetal punten uit zijn verhaal bleven mij extra bij.
Allereerst dat hij aangaf dat een transitie nog nooit met een groot draagvlak is gemaakt. In
Nederland hebben we de neiging om ontwikkelingen stuk te polderen, waardoor we dus geen steek verder komen. En het tweede punt is dat hij zelf zo min mogelijk in Den Haag komt, omdat je naar zijn mening moet zitten waar het ‘verandervuur’ is, bij gemeenten bijvoorbeeld. Dat laatste motiveert mij nog eens extra in mijn positie als raadslid. En dat in een maand waarin op de raadsagenda de Visie Energielandschap staat. Waarbij we in overleg met onze inwoners gaan bekijken hoe wij het buitengebied zien in relatie tot duurzame energie. Ik zie dus zowel het ‘verandervuur’ als het risico op ‘kapot polderen’ in één vraagstuk. Toch maar snel het boek Omwenteling dat iedereen meekreeg na deze meeting lezen, zodat ik met extra bagage dit dossier tegen het licht kan houden.