VVD Eva Eigenhuijsen - Groote Wielen en Haverleij

03+04/03/2018

Groote Wielen en Haverleij

Beide dagen afgelopen weekend de wijken in gegaan. Op zaterdagmiddag stond voor mij de Groote Wielen op de planning. Er werd nog volop geschaatst, de laatste uurtjes dat het kon deze winter. De wijken in is om allerlei redenen ontzettend leuk, naast het contact met inwoners van onze gemeente is het bijvoorbeeld ook super leerzaam om de inrichting van de openbare ruimte te ervaren.

In de Groote Wielen viel het mij als ‘watermens’ op dat er zo’n mooie waterstructuur is aangelegd: de neerslag die in deze wijk valt gaat niet het riool in maar krijgt lokaal de kans om te infiltreren. Vandaar al die droge greppels, ook wel wadi’s genoemd, die speciaal daarvoor bedoeld zijn.
Op zondag was de schaatspret zeker voorbij: wat een heerlijke lentedag, erg genoten van het zonnetje in de Haverleij! Natuurlijk niet voor niets dat onze ‘kastelenwijk’ frequent studie object is, bijzondere ruimtelijke ordening met hoge concentratie huizen waardoor er veel ruimte en groen direct daar buiten beschikbaar is. Een bijzondere vorm van een stad-land relatie. Een bewoner kwam met een verhaal dat ik wel al eens als uitdaging voor deze wijk had vernomen: de bereikbaarheid met OV van deze hoek van onze gemeente is heel beperkt. Zijn dochter fietste dagelijks 10 km heen en 10 km terug naar school, niet persé iets waar ze slechter van werd was zijn eigen analyse maar in bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden is er ook geen alternatief. En zelf op donderdag een biertje in de kroeg gaan drinken in het centrum was ook al niet zo makkelijk.
De bestaande ‘kastelen’ zijn allemaal anders van opzet, door ze in één dag allemaal te bezoeken werd dat heel zichtbaar. Als afronding van het project worden er nog twee kastelen bij gebouwd, ik ben heel nieuwsgierig wat de opzet van die kastelen gaan worden. Benieuwd welke input de gemeenteraad daar nog op kan of wil gaan geven de komende vier jaar.